24 Oktober 2011

Gempa Bumi Di Turki: Hampir 1000 Maut

ANKARA - Hampir 1,000 orang dianggarkan terbunuh selepas gempa bumi kuat melanda wilayah di timur Turki, semalam, menurut pusat gempa negara itu.

Beberapa jam selepas gempa melanda, Persatuan Bulan Sabit Merah dan kerajaan Turki melaporkan 45 bangunan termasuk pangsapuri dan dormitori runtuh di bandar Van, timur Turki, semalam, selepas dilanda gempa bumi berukuran 7.2 pada skala Richter itu.

Pasukan penyelamat yang tiba di tempat kejadian berjaya menyelamatkan lebih 50 mangsa tercedera yang tertimbus di bawah runtuhan bangunan.

Angka korban dijangka meningkat ketika anggota penyelamat giat mencari mangsa di bawah runtuhan dan tiba di kawasan perkampungan.
Puluhan ribu orang meluru keluar ke jalan raya untuk menyelamatkan diri sambil menjerit atau cuba menghubungi sanak saudara menerusi telefon ketika bangunan pejabat kediaman retak atau runtuh.
"Ramai terperangkap di bawah runtuhan. Mereka sedang menderita," kata Datuk Bandar Daerah Celebibag, Veysel Keser.


Celebibag terletak berhampiran kawasan paling turuk dilanda bencana itu, Ercis, berhampiran sempadan Ran dan antara zon gempa bumi.
Gemps bumi itu melanda pada 1.41 petang

Sumber : AP
Gambar : REUTERS

Tiada ulasan:

KELANTAN TV by Serambi Media Network

LIVE Sidang Dewan Rakyat

LIVE BOLASEPAK KELANTAN


Video streaming by UstreamHakcipta Terpelihara © 2013 Perbadanan Stadium Kelantan
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Serambi Media Network (Kelantan TV News). Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Para komentar dinasihatkan bertanggungjawab dalam menulis dan elakkan komentar melampau dan berbaur perkauman