19 November 2011

Konsep Islam untuk semua kaumKOTA BHARU – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan perjuangan ‘mengangkat keris’ yang memfokuskan sesuatu bangsa adalah perjuangan sempit.

Malah, Menteri Besar Kelantan itu berkata, tindakan memperjuangkan bangsa Melayu sahaja jelas salah dan mengkhianati perjuangan Islam sebenar.

“Konsep membangun bersama Islam diperjuangkan Pas Kelantan untuk memberi kefahaman kepada masyarakat bukan Islam konsep Islam untuk semua kaum,”

“Islam sendiri kalau diperhatikan ayat al-Quran yang diturunkan Allah berbunyi ‘aku buat manusia’. Allah tidak kata Arab, Melayu, Siam, Orang Asli atau Inggeris,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Makan Malam Mesra Kaum anjuran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK), di sini, kelmarin.

Menurutnya, agama Islam bukan milik masyarakat Melayu seperti yang dikatakan golongan nasionalis kerana Islam adalah untuk semua tanpa mengira bangsa atau keturunan.

Nik Aziz mengakui tindakan setengah pemimpin yang mengangkat keris sambil menyebut Melayu menyebabkan bangsa lain tidak selesa.

“Sedangkan ‘khazanah’ di Malaysia ini dipenuhi orang Cina. Ini kerana mereka lebih kaya daripada masyarakat Melayu,” katanya.

Beliau turut menegaskan dasar perjuangan yang dilaksanakan Kelantan selama ini tidak sedikitpun melakukan penindasan kepada masyarakat lain selain Melayu.

Menurutnya, mengekalkan keharmonian semua kaum sentiasa diamalkan manakala konsep semua bersaudara diterapkan dan sebab itu Kelantan berjaya mengekalkan keharmonian pelbagai kaum sehingga kini.

Katanya, keunikan masyarakat Cina Kelantan dapat dilihat dengan cara pertuturan dialek Kelantan yang fasih, kebudayaan, percakapan, makanan dan sebagainya yang tidak terdapat di mana-mana negeri lain.

“Di Kelantan beberapa sekolah jenis kebangsaan Cina lebih ramai menerima pelajar Melayu termasuk cucu-cucu saya kerana keharmonian yang diamalkan,” katanya.


SinarHarian

Tiada ulasan:

KELANTAN TV by Serambi Media Network

LIVE Sidang Dewan Rakyat

LIVE BOLASEPAK KELANTAN


Video streaming by UstreamHakcipta Terpelihara © 2013 Perbadanan Stadium Kelantan
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Serambi Media Network (Kelantan TV News). Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Para komentar dinasihatkan bertanggungjawab dalam menulis dan elakkan komentar melampau dan berbaur perkauman