10 Oktober 2012

Aktivis Royalti terima ancaman bunuh

Salmah Mat Husain, 10 Okt 2012
PENGKALAN CHEPA: Seorang aktivis Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan (R), menerima ugutan bunuh melalui laman sosial Facebook miliknya.

Aktivis tersebut yang lebih dikenali sebagai Jeming Hassan, 25, mengakui menerima beberapa ugutan bunuh dan pukul dalam laman social ‘facebook’ beberapa hari selepas perlawanan bola sepak separuh akhir pertama antara Kelantan dan Selangor baru-baru ini.

Beliau yang juga Ketua Pemuda R Negeri berkata, kandungan yang terdapat dalam facebook itu antaranya akan memukul beliau sehingga mati andainya terjumpa khususnya pada perlawanan bola sepak Kelantan menentang Selangor di Stadium Shah Alam pada 12 Oktober ini.

Ekoran itu satu laporan polis telah dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu, di sini petang semalam.

“Laporan polis ini dibuat bagi memaklumkan kepada pihak mereka supaya membuat tindakan kepada pihak berkenaan memandangkan telah dua kali menerima ugutan pukul,”ujarnya.


Pada masa yang sama Jeming memberitahu laporan itu juga dibuat memandangkan aktivis R sebelum ini yang dipukul juga menerima ugutan sebelum mereka benar-benar dipukul.

Sehubungan itu, beliau meminta pihak polis mengambil tindakan tegas terhadap laporan berkenaan begitu juga laporan yang sama pernah dibuat sebelum ini.

“Kami tahu ugutan itu dibuat bagi menghalang kami menuntut hak royalty minyak rakyat Kelantan.

“Bagaimanapun ianya tidak akan mematahkan semangat pihak kami,”ujarnya.

Turut hadir di IPD, Kota Bharu Pengerusi Solidariti Anak Bachok Tuntut Royalti dan Pendaratan Minyak (Cabar) Ahmad Marzuk Shaari dan wakil Gerakan Mahasiswa Pantaia Timur (Gempur Mohd Zahiruddin Abdullah.

  Harakahdaily

Tiada ulasan:

KELANTAN TV by Serambi Media Network

LIVE Sidang Dewan Rakyat

LIVE BOLASEPAK KELANTAN


Video streaming by UstreamHakcipta Terpelihara © 2013 Perbadanan Stadium Kelantan
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Serambi Media Network (Kelantan TV News). Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Para komentar dinasihatkan bertanggungjawab dalam menulis dan elakkan komentar melampau dan berbaur perkauman