21 November 2012

Yayasan Amal hantar misi kemanusiaan ke Gaza


KUALA TERENGGANU: Yayasan Amal Malaysia akan menghantar misi kemanusiaan ke Gaza dalam masa yang terdekat untuk menyampaikan dana bantuan kepada rakyat Palestin.

Pengerusi Yayasan Amal Terengganu, Suhazeli Abdullah dalam kenyataanya berkata, misi untuk menyampaikan dana ini bertujuan untuk membaiki keadaan di sana yang semakin teruk.
Yayasan Amal mempunyai rekod yang sangat banyak tentang penglibatan mereka di kawasan yang bertelingkah danbencana alam.

Mereka mempunyai pengalaman yang sangat banyak dalam kerja-kerja kemanusiaan di kawasan sebegini.

"Yang terbaik bagi kita adalah jihad di jalan Allah, kerana itu adalah jalan yang tebaik.

"Tetapi bagi kita, rakyat Malaysia yang tidak berpeluang untuk pergi bersama saudara-saudara kita di Palestin, menjadi kewajipan kepada kita menghulur apa jua bentuk bantuan," katanya.

Justeru, Yayasan Amal menyeru seluruh rakyat Malaysia, khususnya rakyat negeri Terengganu bersama-sama berganding bahu menggembeling tenaga dan wang ringgit bagi membantu rakyat palestin.

Sumbangan kepada Yayasan Amal boleh dibuat melalui Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) Cawangan Kuala Terengganu No. Akaun 13017010824095 atau melalui wakil-wakil kami yang akan datang ke tempat-tempat saudara.

Dalam kenyataan medianya,Yayasan Amal Terengganu mengutuk sekeras-kerasnya tindakan tidak berperikemanusiaan 'negara haram' Israel menyerang dan mengebom semenanjung Gaza yanng mengakibatkan ratusan orang awam, kanak-kanak dan wanita menjadi mangsa.

Sudah masuk hari ke tujuh rakyat Palestin dibom bertubi-tubi dengan jet-jet pejuang dan peluru-peluru berpandu dari angkatan laut Israel laknatuLlah, menyebabkan kemusnahan yang dahsyat kepada infrastruktur Semenanjung Gaza.

Sehingga kini, lebih 120 orang telah terbunuh dan hampir seribu orang tercedera, termasuk para petugas media yang menjadi mangsa kekejaman regim Israel.

"Oleh itu Yayasan Amal menyeru masyarakat antarabangsa mengambil apa jua usaha untuk menekan Israel supaya menghentikan pemusnahan dan tindakan zalim terhadap rakyat Palestin dengan segera," katanya.

Selaku manusia bertamadun, langkah-langkah perlu diambil untuk mengembalikan keamanan di Palestin dan semua umat didunia adalah bertanggungjawab atas kematian wanita dan kanak-kanak Palestin sekiranya hanya memandang sepi dan berpeluk tubuh melihat tindakan ganas Israel.

"Marilah kita bersama-sama berdoa dan bermunajat agar saudara-saudara kita di Palestin diberikan kekuatan dan keberkatan serta rajmat daripada Allah dalam menempuh dugaan ini," katanya

Harakahdaily

Tiada ulasan:

KELANTAN TV by Serambi Media Network

LIVE Sidang Dewan Rakyat

LIVE BOLASEPAK KELANTAN


Video streaming by UstreamHakcipta Terpelihara © 2013 Perbadanan Stadium Kelantan
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Serambi Media Network (Kelantan TV News). Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Para komentar dinasihatkan bertanggungjawab dalam menulis dan elakkan komentar melampau dan berbaur perkauman