19 Jun 2013

Pengguna rayu tambang bas tidak dinaikkan


KUALA LUMPUR: Rata-rata pengguna tidak bersetuju dan melahirkan kebimbangan dengan cadangan Persatuan Penguasa Bas Seluruh Malaysia (PMBOA) untuk menaikkan tambang bas ekspres sebanyak 30 peratus.

Tinjauan Harakahdaily di Hentian Bas Greenwood, Gombak mendapati, mereka kebanyakan mereka berpendapat tindakan itu memberi bebanan teruk kepada mereka khususnya bagi yang selalu menggunakan perkhidmatan bas.

Menurut seorang pengguna Zainal Ahmad Yusof, cadangan kenaikkan tambang tersebut adalah tidak wajar kerana masyarakat kini sudah pun terbeban dengan pelbagai kenaikan.

"Saya melihat kenaikkan tambang ini amat mengejutkan serta membebankan kepada pengguna.

"30 peratus bukan satu angka yang kecil rakyat tidak mampu, sepatutnya persatuan bas tumpukan kepada keselesaan pengguna dan faktor keselamatan penumpang bukannya untuk meraih keuntungan semata-mata," katanya.

Yulianis Ibrahim pula yang akan ke Kota Bharu pagi ini merasa terkejut dengan cadangan tersebut dan berharap ia tidak dilaksanakan.

"Saya tidak mengetahui langsung cadangan tersebut, kalau sebelum ini saya hanya perlu membayar lebih kurang RM40 untuk ke Kota Bharu sahaja.

"Tetapi dengan cadangan tersebut saya mungkin terpaksa mengeluarkan RM50, memang terlalu berat untuk saya, kerajaan perlu perihatin dengan masalah serta beban rakyat di bawah," jelasnya.

Sementara itu, seorang lagi pengguna Abdullah Awang Ahmad pula mendesak agar kerajaan mengekalkan had sedia ada.

Katanya lagi, rakyat sekarang bukannya mempunyai pendapatan yang tetap dan kebanyakkan mereka tidak mempunyai kenderaan sendiri terutama kalangan pelajar.

Tindakan ini ujarnya memberi kesan yang teruk dalam soal kehidupan mereka.

"Saya desak harga tersebut dikekalkan sepertimana hari ini, kenaikkan ini meningkatkan beban rakyat.

"Dengan keadaan ekonomi sekarang masih ramai rakyat yang tidak mempunyai pendapatan tetap dan kebanyakkan mereka memerlukan perkhidmatan bas untuk ke sesuatu tempat kerana tidak mampu membeli kereta sendiri.

"Yang paling terkesan adalah pelajar-pelajar yang menjadikan bas sebagai pengangkutan mereka untuk balik ke kampung, bebanan yang teruk terpaksa mereka tanggung," jelas beliau.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar menegaskan kerajaan perlu bertegas dan tidak tunduk kepada desakan PMBOA yang mahu menaikkan tambang bas.

Beliau memberitahu rakyat perlu dibela serta dijaga kebajikan mereka bukannya dibebani dengan kenaikkan harga.

"Kita dalam Pakatan Rakyat akan memansuhkan tol, menurunkan harga minyak serta hapus PTPTN bagi mengurangkan beban rakyat jika diberikan mandat sebelum ini.

"Tapi perkara itu tidak berlaku apabila Barisan Nasional (BN) menang pada pilihanraya lepas, jadi sebagai sebuah kerajaan yang kata perihatin kepada rakyat perlu bertegas serta tidak tunduk kepada desakan PMBOA yang mahukan kenaikkan tambang," jelasnya.

Beliau yang juga merupakan Pengerusi Lajnah Pengguna PAS Pusat turut menyatakan, isu sekarang bukan pada kenaikkan 30 peratus tambang tetapi dalam keadaan ekonomi sekarang tidak wajar berlaku sebarang kenaikkan tambang ataupun harga barang keperluan.

HarakahDaily

Tiada ulasan:

KELANTAN TV by Serambi Media Network

LIVE Sidang Dewan Rakyat

LIVE BOLASEPAK KELANTAN


Video streaming by UstreamHakcipta Terpelihara © 2013 Perbadanan Stadium Kelantan
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Serambi Media Network (Kelantan TV News). Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Para komentar dinasihatkan bertanggungjawab dalam menulis dan elakkan komentar melampau dan berbaur perkauman