02 Januari 2014

Kelantan Lulus Bajet RM6juta Beli Lori dan Tong Sampah


PENGKALAN CHEPA - Kelantan serius menangani isu kebersihan di negeri ini. Perkara ini dilihat melibatkan sikap individu dan masyarakat serta sokongan daripada segi prasarana yang membabitkan kos yang tidak sedikit.
Justeru Kerajaan Negeri Kelantan telah meluluskan bajet RM6 juta kepada Pihak Berkuasa Tempatan bagi tujuan tersebut.
Bercakap kepada sidang media selepas merasmikan Majlis Sambutan Tahun Melawat Malaysia 2014 bagi peringkat Negeri Kelantan, Menteri Besar Ustaz Dato Ahmad Yaacob memberitahu media, sebanyak RM6j bajet telah diluluskan kepada Pihak Berkuasa Tempatan untuk tujuan pembelian lori-lori pemungut dan tong-tong sampah.
"Kami telah meluluskan sebanyak RM6juta untuk Pihak Berkuasa Tempatan membeli lori dan tong-tong sampah."
"Di peringkat Exco Kerajaan Tempatan juga, perbincangan-perbincangan telah dilakukan bagi mengadakan program untuk meningkatkan kesedaran rakyat dalam hal ini."
Beliau tidak menafikan isu kebersihan adalah perkara lama yang sering dibangkitkan di negeri ini, dan bersempena dengan Tahun Melawat Malaysia 2014, Kelantan juga bakal menerima kunjungan pelancong-pelancong samada dari dalam mahupun luar negeri. Justeru, tahap kebersihan dan kesihatan di negeri ini adalah sesuatu yang amat penting dan dinilai.
Beliau turut berharap agar rakyat bersama-sama di dalam agenda membersihkan dan mengindahkan Kelantan dengan mengambil sikap cakna terhadap kebersihan.

"Kerajaan negeri sentiasa berbincang untuk meningkatkan tahap kebersihan dan kesihatan di negeri ini. Kami juga berharap agar rakyat mengubah sikap ke arah yang lebih baik dan cakna."

Tiada ulasan:

KELANTAN TV by Serambi Media Network

LIVE Sidang Dewan Rakyat

LIVE BOLASEPAK KELANTAN


Video streaming by UstreamHakcipta Terpelihara © 2013 Perbadanan Stadium Kelantan
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Serambi Media Network (Kelantan TV News). Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Para komentar dinasihatkan bertanggungjawab dalam menulis dan elakkan komentar melampau dan berbaur perkauman