02 Januari 2014

Wayang Kulit, Makyong dan Menora perlu ubah visi selaras Membangun Bersama Islam - Ustaz Dato' Ahmad Yaakob

Foto Zam Zamani MZ
Pengkalan Chepa - "Kerajaan Negeri Kelantan mengalu-alukan kedatangan pelancong dari luar dan rakyat Kelantan sendiri ke negeri ini sempena Tahun Melawat Malaysia 2014." 

Bercakap kepada sidang media di selepas merasmikan Majlis Sambutan Visit Malaysia Year 2014 di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa semalam, Menteri Besar, Ustaz Dato Ahmad Yaacob mengumumkan beberapa program diatur oleh Tourism Malaysia dengan kerjasama TIC sempena Tahun Malaysia Malaysia 2014 peringkat Negeri Kelantan.

Beliau yang turut menyambut ketibaan pelancong di lapangan terbang tersebut menegaskan Kelantan meraikan program-program kesenian dan kebudayaan yang selaras dengan syariat Islam.

"Kerajaan Negeri Kelantan melihat seni budaya adalah sesuatu yang perlu ditegakkan cuma memerlukan garis panduan. Jika sesuatu budaya bercanggah dengan syariat dan tidak berpijak di bumi nyata, kerajaan akan menghentikannya. Sebagai contoh, wayang kulit yang megandungi unsur-unsur syirik dan pemujaan adalah diharamkan. Namun sekiranya penggiat budaya tersebut menukar visi wayang kulit ke arah membina kesedaran, dan menyampaikan mesej-mesej mendidik, kami tiada masalah untuk membenarkan.

"Apa sahaja yang tidak bercanggah dengan konsep Membangun Bersama Islam, tiada masalah."

"Sekiranya makyong mahu ubah mesej, juga kami terima."

"Mengenai pergaulan bebas sewaktu persembahan juga akan dikawal oleh pihak kerajaan negeri."

Walaubagaimanapun, menurut beliau, kerajaan negeri tidak menghalang kegiatan-kegiatan seni ini dilakukan oleh orang bukan Islam. "Kita memberi peluang kepada rakyat Kelantan bukan Islam untuk menganjurkan aktiviti sebegini, seperti mana yang dibuat di rumah-rumah agama mereka ('ketik')." 

Sempena dengan Tahun Melawat Malaysia 2014 ini juga Kerajaan Negeri Kelantan menggiatkan program-program pembentukan sikap cakna terhadap kebersihan dan kesihatan di kalangan rakyat melalui program-program yang dirancangkan bersama antara Exco Kerajaan Tempatan dan Pihak Berkuasa Tempatan.
 Tahum Melawat Malaysia 2014 peringkat Kelantan


Foto Zam Zamani MZ

Tiada ulasan:

KELANTAN TV by Serambi Media Network

LIVE Sidang Dewan Rakyat

LIVE BOLASEPAK KELANTAN


Video streaming by UstreamHakcipta Terpelihara © 2013 Perbadanan Stadium Kelantan
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Serambi Media Network (Kelantan TV News). Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Para komentar dinasihatkan bertanggungjawab dalam menulis dan elakkan komentar melampau dan berbaur perkauman