17 Februari 2014

Kelantan laksana S3PK bagi jayakan projek pembangunan
KOTA BHARU: Kerajaan Negeri Kelantan telah melaksanakan Sistem Perancangan dan Pemantauan Pelaksanaan Projek atau ringkasnya S3PK bagi menjayakan projek pembangunan yang dirancang mencapai matlamat. 

Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakob, berkata program yang membabitkan portfolionya, timbalan menteri besar serta exco-exco kerajaan negeri bakal dilaksanakan bersama Pakar Perunding Ikatan Ilmuan Nasional (Ilmuan).

Menurutnya, sistem itu sebagai bukti kesungguhan kerajaan negeri di bawah kepimpinan baru untuk melaksanakan satu pentadbiran yang telus, berintegriti, cekap di dalam memperbaharui pengurusan dan pembangunan.

"Berkat kerjasama dengan Ilmuan kita sudah memutuskan terdapat 282 projek untuk dilaksanakan.

"Daripada jumlah itu, kita kenal pasti sebanyak 69 projek, program, dasar-dasar pilihan yang akan diberi keutamaan bagi tempoh 2014 hingga 2018," ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mesyuarat berkaitan dengan perkara itu dengan Ilmuan, di Bilik Gerakan Negeri, di sini petang tadi.

Sehubungan itu, katanya bagi memastikan kejayaan system S3PK itu, jawatankuasa pelaksanaan dan pemantauan S3PK telah ditubuhkan.

Sambungnya, pengerusinya adalah menteri besar, timbalan menteri besar dan anggota-anggota exconya sendiri.

Tambahnya, anggotanya pula terdiri dari sekurang-kurangnya dua orang Pegawai UPEN, Pegawai Khas masing-masing, wakil-wakil agensi pelaksana dan wakil ilmuan yang pakar dalam portfolio masing-masing.

"S3PK sebenarnya bermaksud pemacu kepada pelaksanaan projek, pemantauan dan penambahbaikan ke arah pencapaian hasil bagi projek-projek keutamaan setiap portfolio di bawah exco kerajaan negeri berdasarkan Membangun Bersama Islam," ujarnya lagi.

Beliau seterusnya menambah kata, matlamatnya untuk mencapai Kelantan penuh keberkatan, kemakmuran dan kebajikan.
Kredit Harakah Daily:

16 Feb 2013M/ 16 Rabiul Akhir 1435H

KelantanTV: Tepat dan Informatif

Tiada ulasan:

KELANTAN TV by Serambi Media Network

LIVE Sidang Dewan Rakyat

LIVE BOLASEPAK KELANTAN


Video streaming by UstreamHakcipta Terpelihara © 2013 Perbadanan Stadium Kelantan
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Serambi Media Network (Kelantan TV News). Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Para komentar dinasihatkan bertanggungjawab dalam menulis dan elakkan komentar melampau dan berbaur perkauman